Att kramas eller inte kramas inför lov?

Avslutningstider. Hejdå inför ett lov. Nu ses vi inte på ett par veckor. Några elever kramas andra inte. Vissa får många kramar andra får inga. Förhoppningsvis får alla som vill iallafall ett erbjudande om en kram.
Hos mig väcker kramen alltid funderingar.
Till veckan är det avslutning inför julledigheten. Då ställs frågan åter på sin spets. Ska jag krama mina elever som en hejdå-gest eller inte?
Vem vill verkligen ha en kram? Vilka ställer upp på en kram för att det är artigt? Vilka ställer upp på en kram för att de känner att det är ett måste att uthärda både i hemmet och i skolan?
En del elever kan känna att de förväntas ge ömhet till vuxna. En del saknar ömhet och längtar den. En del avskyr kramen. En del lever för kramen. För vissa är det en artighetsgest. Törs man säga nej när en vuxen frågar om den får ge en kram?
I början av karriären kramade jag alla på avslutningen, tog varvet runt. Vilka av eleverna ville egentligen krama mig? Det var en fråga jag inte ställde mig då.
Är själv som person inte den kramiga typen på jobbet. Kommer någon elev eller kollega fram till mig med öppna armar så får de en kram. Ger annars väldigt få kramar till mina elever. Minns en lärare från min skoltid som gav mig en kram, det tyckte jag själv var väldigt speciellt. Idag får våra elever betydligt fler kramar.
Jag tycker kramfrågan är svår.
Hur vet jag om eleven verkligen vill ha en kram? Är det en del av min roll att ge kram? Kan kramen väcka avund hos några? Oro hos vissa? Trygghet för någon? Kanske till och med kännas som ett måste för att alla andra verkar krama just den läraren?
Vi ses i Januari!!!

4 kommentarer

Kommentarrubrik

Kristina Skafvenstedt

Kristina Skafvenstedt

Är pensionerad lärare men vikarierar fortfarande. Jag tycker man ska prata med eleverna innan och säga att den som vill ge en julkram gör det. Den som inte är så mycket för att kramas säger bara God Jul. Vi är alla olika. Så gjorde jag och det var alltid några som”andades ut” och bara sa God Jul. Konstigare behöver det inte vara! God Jul förresten!

Svara

Kommentarrubrik

Annica

Annica

Viktig fråga att diskutera! Vuxna som tar kroppskontakt med barn utan att fråga - nej tack! Det har vi väl ändå passerat! Kanske kan man fråga barnet om hen vill ta i hand eller kramas som avslutning på terminen? Och så väljer hen där och då? Aldrig tvång, inte ens outtalat. Tänk om rektor skulle stå och kräva kramar av alla i personalen före julledighet... samma lika.

Svara

Kommentarrubrik

Lisen

Lisen

Jag brukar visa mina elever olika alternativ att säga hejdå så kan de själv välja. Oftast vill de kramas men det finns alltid någon eller några som föredrar att t ex ta i hand,

Svara

Kommentarrubrik

Helen Rönn

Helen Rönn

Jag såg en video där det var ett barn som stod i dörröppningen med fyra bilder bredvid sig, de som kom in fick peka på bilden som de ville göra med den som välkomnade i dörren, ett hjärta= kram En hand = ta i hand En knytnäve="dunkhälsning" Det kan man utveckla som lärare att barnen får välja hur de vill bli "avtackade" eller hälsade på.

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*