Vi ses på måndag!

En tydlig förändring i mitt förhållningssätt som jag vet att jag gjort bara de senaste veckorna är orden- Vi ses på måndag!

Som lärare blir jag både nära i relation med eleverna men även en person som alltid håller professionell distans. Måndag till fredag ses vi i klassrummet jag undervisar, stöttar, vägleder med både glad och sträng röst, är personlig, professionell, tålmodig, vänlig. Men när fredagen kommer, klockan närmar sig tre och jag längtar hem till mitt så vet jag att det är elever som inte har samma längtan.

Två långa dagar innan rutinen och förutsägbarheten är tillbaka. Till dem kan jag inte önska god helg eller fråga vad gör du i helgen?

Till dem kan jag bara säga; Vi ses på måndag!  Med dessa ord ger jag ett löfte och en påminnelse om att på måndag är rutinen åter. På måndag lovar jag dig åter kunskap, personlig professionalism och hela min uppmärksamhet mellan 0800-1530.

Tidigare år har jag önskat god helg och berättat vad jag ska göra i helgen. Det har jag faktiskt slutat med. Visst är jag personlig, berättar historier från min vardag och min egen skolgång. Men framför allt är jag läraren, mentor, den vuxen i skolan.

Som lärare möter jag många människor och livsöden på bara en dag. De som älskar skolan,  de som skadar sig själva, de som har ångest, de som har allt och de som har ingenting, de som vill och de som tappat gnistan, de som svälter sig och de som äter för mycket, de som får allt och de som har inget, de som har en vuxen som blir arg och de som har en vuxen som helt enkelt slutat bry sig.

För alla dessa elever är jag rutinen, strukturen och en närvarande vuxen. Jag är där. Det här står orden för som jag säger på fredag eftermiddag. På måndag ses vi igen- då lovar jag dig åter kunskap och rutin. Vi ses på måndag!

4 kommentarer

Kommentarrubrik

Anneli

Anneli

Vilken tankeställare. Jag har bara jobbat i skolan sedan februari, innan med yngre åldern på förskola. Jobbar som barnskötare i en åk3 (samverkan) och fritids efter skoltid. Detta ska jag också börja med! Tack för många väl valda ord.

Svara

Kommentarrubrik

Karin

Karin

Jag säger alltid just så, Vi ses på måndag! Eller Vi ses imorgon! Jätteviktigt förhållningssätt tycker jag, bra att du uppmärksammar!

Svara

Kommentarrubrik

Pernilla H

Pernilla H

Så tänkvärt

Svara

Kommentarrubrik

Katikka

Katikka

Jag brukar avsluta veckan med att säga "Jag längtar till måndag!". Nån gång i början på terminen med nya klasser så frågar oftast en eller annan elev varför och svaret blir självklart "För då får jag träffa dig och dina klasskamrater!". Mina egna helger har tidvis inte varit så upplyftande och det har fått mig att känna precis så - att jag längtar.

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*